Om utställningen

Domstolens historia är en utställning som Helsingborgs tingsrätt har arbetat fram tillsammans med docenterna Martin Sunnqvist och Elsa Trolle Önnerfors vid Juridiska fakulteten i Lund, Helsingborgs stadsarkiv och kommunikationsavdelning.

Idén till utställningen föddes när domstolen stod inför ett större tillbyggnadsprojekt. Efter att ha gått igenom samlingen av äldre föremål och diverse tavlor fick vi idén att använda dessa för att på ett samlat sätt berätta om domstolens historia. Helsingborgs tingsrätt har en lång och intressant historia. Vår utställning omfattar tiden från 1600-talet, då Skåne blev svenskt, till nutid. Utställningen finns fysiskt på domstolen men även denna webbplats ingår som en onlineversion..

Vi hoppas att utställningen ska vara intressant för besökare som kommer till domstolen, bl.a. för de många skolklasser som kommer för att se hur en rättegång går till. Utställningen erbjuder en historisk kontext till domstolens uppgift i vårt samhälle. Vår målsättning och förhoppning är att utställningen ska växa med tiden. Domstolens historia inrymmer många spännande berättelser om människor som kommit i kontakt med rättskipningen.

Har du tankar kring utställningens innehåll är du välkommen att kontakta oss på helsingborgs.tingsratt@dom.se

Ansvarig för webbplatsen är Andrea Lindblom, Helsingborgs tingsrätt.

Hitta hit

Utställningen hittas en trappa upp i tingsrättens allmänna ytor. Det finns även hiss.

Klicka på knappen nedan för att starta en navigering för att hitta till oss. Öppnas i nytt fönster.

Visa på karta

Hitta till utställningen en våning upp