Ossian Berger disputerade år 1877 som filosofie doktor på en avhandling om införandet av arvkungadömet i Sverige och om det svenska och norska successionsrättsliga regelverket. Han disputerade på nytt 1883 som juris doktor på en avhandling om tillsynen över förmyndares förvaltning av omyndigas egendom.
Han förvärvade som domare ”obestritt anseende för skicklighet och oväld” (SBL).
Vid 43 års ålder, 1892, blev Ossian häradshövding i Norra Åsbo domsaga, en titel han behöll till 1914. Under den tiden hade han dock flera andra stora uppdrag.
1898 utsågs Ossian till Riksdagens justitieombudsman. Det var ett uppdrag han skulle ha två gånger i sitt liv, först 1898–1902 och sedan 1913–1914.
Som JO intresserade han sig särskilt för rättskipningen i domstol och dess snabbhet och effektivitet. Han bevakade också upprätthållandet av de medborgerliga rättigheterna, såsom församlingsfriheten.
1902 blev Ossian statsråd och chef för justitiedepartementet. Som justitieminister stod han bakom reformer för mer utbredd rösträtt och proportionella riksdagsval. Ossian försökte lösa striden om maktfördelningen mellan stad och landsbygd. Han ville avskaffa straffet ”inneslutning i mörkt enrum”.
Även 1905 års köplag, en betydande reform på köprättens område, lade Ossian fram i riksdagen.